Hidrogén kutatás különböző betegség modelleknél

Tüdő

Az ROS és az antioxidáns védelem közötti egyenlőtlenségek együtt járnak pulmonális patológiás állapotokkal bizonyos körülmények között, mint például a tüdőgyulladás, ventillátor okozta tüdőkárosodás (VILI) és az akut légzési bántalom szindróma. Terápiás gáz belélegzése egy ésszerű megközelítés a tüdő károsodás kezelésére, mivel ez egy könnyen szállítható és egyszerű terápiás lehetőség. A közelmúltban, a csoportunk kimutatta, hogy a 2%-os hidrogéngáz belégzése csillapítja  VILI-t egy egér modellnél (bemutatva az Amerikai Mellkasi Társaság 2010 Nemzetközi Konferenciáján, Huang és munkatársai. Hidrogén gáz belégzése csökkenti a ventilátor okozta tüdőkárosodást egereknél, New Orleans, 2010 május 17.) Ventilláció 2%-os hidrogénnel kiegyensúlyozott levegőben jelentősen enyhíthette a VILI okozta tüdőkárosodást beleértve az interstitialis ödémát, alveoláris septum megvastagodást és a gyulladásos sejtek infiltrációját. Ezek az adatok erőteljesen azt sugallják, hogy az inhalációs hidrogéngáz terápiásan enyhítheti a VILI-t antioxi-dáns és gyulladáscsökkentő hatásán keresztül.

Nagy koncentrációjú oxigénnek kitéve hosszabb ideig hyperoxikus tüdőkárosodást okoz, ami légzési elégtelenséghez vezet. Magas koncentrációban az oxigén jelentősen rontja a tüdő működését és növeli a gyulladásos reakciókat. A mi vizsgálatunkban hiperoxia (amelyet 98% O 2. , 2% N 2.-nek való kitettség okozott) 60 órán át, tüdő ödémát okozott és leromlott gáz cseréhez vezetett.

Hiperoxia, a 2%-os hidrogén (98% O2, 2% H2) jelenlétében jelentősen csökkentette a hiperoxikus  tüdőkárosodást. Érdekes, hogy a hidrogén növelte a hem oxigenáz (HO) -1 mRNS és HO-1 fehérje szintet a sérült tüdőszövetben, ami arra utal, hogy a hidrogén által biztosított védő hatásokat HO-1 indukció fejtheti ki.

Tovább a termékhez >>