Hogyan működik a fordított ozmózis rendszer?

Az ozmózis elv az élő szervezetek egyik alapvető működési elve. Amit felhasználhatunk a víztisztításra vagy vegyi anyagok kezelésére.
O
zmózis elv: hogy a hígabb oldatból a sűrűbb felé igyekszik a folyadék a félig áteresztő membránon (sejtfalon) keresztül. A folyamat nyomás hatására megfordul (fordított ozmózis) és létrehozhatjuk vele a "hígabb", tisztább oldatot: a tiszta vizet!

Az ozmózis elvét használjuk fel víztisztításra, vegyi anyagok kezelésére az ipari folyamatokban. Ha kettéválasztunk vizes oldatokat egy membránnal, akkor az alacsony koncentrációjú oldat felől, a magasabb koncentrációjú oldat felé kezd el áramlani a folyadék. Létrejön az ozmotikus nyomás, és ezzel méregtelenítenek a sejtjeink! Az áramlás megállítható, sőt meg is fordítható, ha növeljük a nyomást a magasabb koncentrációjú oldat oldalán. Ez a fordított ozmózis.

A fordított ozmózis membrán a legfontosabb egysége az RO vízszűrő berendezésnek, amely általában négy fő egységre tagolódik:

 1. A rendszer első fokozata - ténylegesen a víztisztító védelmi rendszere - , a három előszűrőből álló előszűrő egység, amely áll:
  • 5 mikronos PP előszűrőből, amely kiszűri a lebegő szennyeződéseket, mint a por, rozsda, föld, stb.,
  • Aktív szén, ezüsttel impregnált előszűrőből, amelyik megköti a klórt és egyéb szennyeződéseket valamint,
  • 1 mikronos PP utószűrőből, amely az első két előszűrőn átjutott szennyeződéseket képes kiszűrni az áteresztőképességének megfelelően.
 2. A második fokozat, a fordított ozmózis membrán, amely 1/10.000 mikron áteresztőképességével a vízszűrő leglényegesebb eleme. Mechanikai úton távolítja el a vízben oldott vegyi és biológiai szennyeződések 95%-át. A víztisztítás gyakorlatilag itt történik.
 3. A szűrés harmadik fokozatában a víz, közvetlenül a fogyasztás előtt, egy antibakteriális ezüstözött szénszűrőn halad keresztül, ez a szűrő megköti az RO membránon esetlegesen átjutott oldott anyagokat (gázokat) és kellemesebb ízt, illatot biztosít a víznek, valamint antibakteriális hatásával tisztán tartja az RO utáni tiszta vizet.
 4. Beépítéskor, a fogyasztás megkezdése előtt a megrendelő kérésének megfelelően további kiegészítő modulokkal tudjuk a berendezést kiegészíteni:
  • a) Visszasózó patronnal,
  • b) UV lámpával, (Philips Germicide Light Water Filter)
  • c) Energetizáló egységgel.

Amire igazán szükségünk van az az energetizálás! Ebben a vonatkozásban is több lehetőség közül választhatunk. A rendszerre közvetlenül köthető a négylépcsős PI technikához hasonló modul vagy választhatjuk az UMH rendszert, amely piramistechnikával, hegyikristállyal, örvényárammal, arannyal, ezüsttel és bioinformált golyócskákkal harmonizálja a vizet.

A működés folyamatossága a bejövő víz minőségétől függő időszakos szerviz elvégzésével biztosítható.