A víztisztítás gyakorlati mérőszámai

Miért szükséges ivóvizünket megtisztítani?

  • Az országos tiszti főorvos írja hírlevelében: ma környezetünkben 120 000 különböző vegyi szennyeződést tartunk nyilván!
  • Ma a magyar ivóvíz szabvány csak 64 paraméter határértékét írja elő.
  • Amiből ivóvizeink napi vizsgálatánál a vízlaborok csupán kb. 16 kémiai szennyező jelenlétét vizsgálják.

Az állatorvosok már több éve tiltják házi kedvenceinket Szentendrén a Duna vízétől, mert bőrgyulladást és betegségeket okoz.
Felmerül a kérdés: ha állataink betegek lesznek a Duna víztől, amit mi ötven méteres csápos kutakból, 30-50 m-es kavicsszűrést és némi klórozás követően kapunk otthonainkba, akkor bátran ihatjuk a csapvizet, és főzhetünk is belőle?
Ma a laborokban mért 16-féle vegyi szennyező határérték alattisága után kijelentik: "a csapvíz tiszta, egészséges, ellenőrzött".
Vajon tényleg nyugodtan ihatjuk ezt a csapvizet,?”
Ha Ön tudja: a környezetünkben 120000-féle vegyi szennyeződés található, akkor 16 ellenőrzése után igaznak értékeli ezt a kijelentést?
Ha kétségei támadnának, hasznos tudnia: hol jár a mai technika.
Néhány éve készült el az RO rendszerű vízszűrők átfogó vizsgálata, amiből mellékelünk egy rövidített kivonatot.

Kivonat S.P.Murphy, March 2007, tanulmányából:

„Az RO (reverz ozmózis rendszerű víztisztítók) a késői ötvenes évek „menj a Holdra és tedd virágzóvá a sivatagot” technológiai ideáljából nőtt ki. Kezdetben az RO membránokkal a sivatagos parti városok friss vízzel való ellátása volt a cél. Az első sikeres sótalanító üzemek az 1960-as évek közepén épültek Kaliforniában. Ezt követően indult el, a folyamatos fejlesztés mellett, az RO rendszerek sikertörténete! A víztisztítás területén az RO membránok rendelkeznek a legkisebbnek tartott pórusszerkezettel, kb. 5 A-től 15 A-ig (0,5 – 1,5 nm = 1/10000 mikron) terjedő pórusátmérőkkel. Az RO pórusok rendkívül kicsi mérete miatt csak a legkisebb molekulák képesek áthaladni a féligáteresztő membránon. Továbbá az RO membránok nagy visszatartó képességgel rendelkeznek szervetlen sókkal és a töltéssel bíró szerves vegyületekkel szemben a membrán felületén kialakuló töltés-taszítás miatt.

Az utóbbi évek RO technológiája, a családi tiszta víz előállító rendszerek révén (a mosogató alatt is elférnek), bekerült az otthonainkba.

2006-ban az RO-rendszereket, beleértve a nagyobb kereskedelmi egységeket és teljes épület egységeket is, számos különböző vizsgálatnak vetettük alá. Minden vizsgálatot úgy terveztünk meg, hogy az RO rendszer más-más képességét és a különböző szennyeződések eltávolítására, vagy mennyiségének csökkentésére való kapacitását lehessen értékelni. Az alábbiakban e vizsgálatok eredményeinek egy részét mutatjuk be.

Az RO membrán önmagában eltávolította a feladatot jelentő vegyi anyagok több mint 96 százalékát, a benzol, a kloroform és higany kivételével. A VOC szénblokkos utószűrő vizsgálatának adatai pedig azt mutatják, hogy a kombinált RO és szénblokk rendszer az összes vegyi anyag 98, vagy több százalékát eltávolítja, sőt az esetek döntő többségében a csökkentés mértéke 99 százalék feletti.

A vizsgálati eredmények alátámasztják azt is, hogy a vízkémia széles sávját véve tekintetbe, az arzéntartalom csökkentése szempontjából az RO rendszer kiemelkedően megbízható technikának számít.

6.táblázat: RO vegyianyag-csökkentési eredményei

Vegyianyag Közepes
befolyó
(µg/l)

Közepes
elfolyó
(µg/l)

Kapott
százalékos csökkentés

Csak RO membrán

Aldicarb

830

3,0

>99

Benzol

680

6,4

99

Kadmium

970

1,4

>99

Karbofurán

920

2,6

99

Cézium

1.100

16

99

Kloroform

790

28

97

Dichlorvos

1.700

16

>99

Higany

1.200

750

38

Methomyl

990

45

96

Mevinphos

920

5,6

99

Oxamyl

1.000

4

9

Paraquat

480

n.m.

>99

Nátrium-fluoro-acetát

800

n.m.

98

Sztrichnin

900

n.m.

99

Csak RO és szén utószűrő kombinációjával

Kloroform

82

3,2

96

Dichlorvos

36

n.m.

>99

Higany

730

10

99

Methomyl

56

1

98

7.táblázat: Arzén-csökkentési eredmények RO-val

Szennyező anyag

Tápvíz

RO termékvíz (átl)

Átlagos csökkentés (%)

Kommersz RO

Teljes arzéntart.

14

0,40

97

As (III)

3,7

73

As (V)

11

90

Standard KP-4 RO

Teljes arzéntart (ppb)

20

0,8

96

Vezetőképesség (µS/cm)

550

22

96

Hőmérséklet (C)

23

20

pH

7,3-7,9

7,8

Klór

0,5

0,04

92

Turbiditás (NTU)

0,6-1,0

0,24

Lúgosság (ppm)

164

7,38

96

Nitrát (ppm)

2,6

0,47

82

Vas (ppb)

30

0,05

100

Vanádium (ppb)

15

0,00

100

Klorid (ppm)

17

1,79

89

Szulfát (ppm)

105

0,75

99

Nátrium (ppm)

114

1,55

99

Szilicium-dioxid (ppm)

30

4.88

84

Ha tehát az otthonunkba vagy kereskedelmi berendezés előkezelési rendszereként, esetleg önkormányzati kút-fejek vizének kezelésére, vagy az ivóviz szabványnak való megfeleltetésére tervezzük az RO rendszert, akkor az RO a nyersvíz-paraméterek rendkívül széles tartományaiban képes hatékonyan működni, és következetes eredményeket produkál. Az RO egység plusz értéke az egyéb vízkezelési technikákhoz képest az, hogy képes kezelni a vízszennyezések esetleges hirtelen jelentkezését, így a vírusos, biológiai, vagy vegyi ágenseket, miközben biztonságos és megbízható vizet ad minden célra, beleértve a legfontosabbat – a biztonságos ivóvizet.”

Csapvíz vagy tiszta víz?

dr. B.Andrea Budapest:

„Hallottam egy előadást Darvas Béla professzortól arról, hogy a környezetszennyezés következményeként az „ivó”vízzel sajnos gyomirtó maradványokat, szúnyogirtó szereket és más mezőgazdasági mérgeket, gyógyszer bomlástermékeket és további szörnyűségeket is juttatunk a szervezetünkbe, amelyek hatása hosszú távon kiszámíthatatlan, és eléggé félelmetes. Ez adta az utolsó lökést ahhoz, hogy konyhánkba víztisztító berendezést szereltessünk be.

Az első hetekben kamaszokat meghazudtoló pattanásos arccal jártunk-keltünk a világban, ez vitathatatlanul jelezte, hogy a tiszta víz méregtelenítő, tisztító hatása megindult a szervezetünkben.

Orvosként, a krónikus betegségben szenvedő hozzám fordulóknak mindig első helyen ajánlom a megfelelő vizet és a teljes értékű táplálkozást, hiszen csak a megfelelően táplált és karban tartott test képes a gyógyulásra. Tudok olyan allergiás betegekről, felnőttről és gyermekről egyaránt, akiknek az allergiás tünetei néhány hónap után megszűntek a tiszta víz fogyasztása mellett.

egypoharvizakezbenkep1 m

Az elmúlt hónapokban napi 2-3 l tiszta vizet iszunk naponta, lelkesen visszük magunkkal palackokban munkába, kirándulásra is. Utoljára gyermekkoromban ittam ilyen ízű vizet a falusi artézi kútból. Néhány nap után a palackozott ásványvíz sem ízlett, valahogy „nehéznek”, élettelennek tűnt.

Sohasem gondoltam volna, hogy a színtelen, szagtalan víz különböző „formái” ennyire megkülönböztethetők egymástól.


Mindenkinek ajánlom ezt a víztisztító készüléket, aki számára fontos saját és családja egészsége.”

Testünk méregtelenítésének folyamata

Érezze Ön is jól magát!
oregpapakep2 tn

Az orvoskutatók határozottan állítják, hogy "...a vegyi szennyeződések és ivóvizeink magas ásványianyag tartalma jelentős szerepet játszik az öregedés gyorsításában és betegségeink kialakulásában!”
Ezeket a káros folyamatokat csak jó minőségű ivóvíz fogyasztásával lassíthatja le. A tiszta víz önmagában képes megtisztítani érrendszerünket, kötőszöveteinket, sejtjeinket. Kioldja belőlük a lerakódott káros anyagokat, s Ön máris jobban érzi magát!

Amit tudni érdemes!

Szervezetünk 13 milliárd sejtből áll! Ha anyagcseréje jól működik és sejtjei egészségesek, akkor Ön friss, energetikus és tettre kész! Viszont, ha testének méregtelenítése nem tökéletes, akkor fáradékony, enervált lesz. Közérzete tehát nagyban függ teste legkisebb alkotórészeinek, a sejtjeinek állapotától!
A sejt méregtelenítése ezért egészségünk alapja. Fontos megértenünk, hogy a 13 milliárd sejtünk „vízbe-ágyazva” dolgozik. A test méregtelenítése úgynevezett ozmózis elven működik. Ez azt jelenti, hogy a sejten kívüli térben (a sejtközi állományban) megjelenő „folyadék” sűrűségének alacsonyabbnak kell lennie a sejtnedv sűrűségénél, mert csak akkor lehetséges, hogy az anyagcsere termékek és egyéb anyagok távozni tudnak a sejtekből. Ez pedig csak alacsony ásványianyag tartalmú, tiszta vízzel lehetséges.


Mi is ez az ozmózis?

ozmozisab tn

Képzelje el, hogy a két teret (a sejten belüli és a sejten kívüli állományt) egy félig áteresztő membrán, a sejthártya választja el. Ha a sejt közötti térben (A) alacsonyabb a folyadék sűrűsége mint a sejten belül (B), akkor az ábra szerinti jelenségnek lehetünk tanúi: a folyadék a hígabb oldatból (A), a sűrűbb oldat felé (B) fog áramolni.
Ennek oka a két oldat között fellépő nyomáskülönbség, és ezt a természetes folyamatot nevezzük ozmotikus nyomásnak.

Csak addig működik tehát ez az ozmózis elvű méregtelenítés, amíg a sejtközötti térben található folyadék „hígabb” a sejtnedvnél.
Amikor csak tömény, sűrű folyadékokat iszunk (pl: ásványvizet, tejet, üdítőket, sör)t, akkor a sejten kívüli folyadék sűrűvé válik, és vele együtt a vérünk is.
Eredmény: alacsony ozmotikus nyomás, s a sejt méregtelenítése nem tökéletes!
Életünk, egészségünk alapkérdése a jó anyagcsere! Hozzátartozik, hogy sejtjeinkből, szervezetünkből távolítsuk el a felesleges anyagokat.

sejt3 b

A szervezetünkbe bevitt ivóvíz és a sejtméregtelenítés összefüggését dr. Morell éveken keresztül vizsgálta és a következő megállapításokra jutott:

  • A 375 mg/liter feletti ásványianyag tartalom kifejezetten károsan hat a szervezetre, mert lerakódásokat okoz!
  • A 150 mg/l feletti ivóvíznek, a kiválasztásra nincs pozitív hatása! (PI víz, néhány ásványvíz, csapvíz, bébivíz)
  • A 95 mg/l alattiak segítik a kiválasztást!
  • A 60 mg/l alattiak nagyon jól méregtelenítik, salaktalanítják a szervezetünket!

Ezért egészségének egyik legerősebb pillére az alacsony ásványianyag tartalmú, tiszta víz!

Önnek is létszükséglete tehát, hogy hozzájusson jó minőségű, alacsony ásványianyag tartalmú tiszta vízhez. És abból is legalább kettő litert!

Amerikai kutatók állítják, hogy a tiszta víz megelőzheti a szívinfarktust

„Ha Önnek nincs panasza a szívére, a víz csökkenteni tudja a halálos szívinfarktus kockázatát, és ha van problémája a szívével, vagy szélütés érte, akkor meg a halálos szélütés kockázatát csökkenti a víz fogyasztása. Így vagy úgy, Ön mindenképpen jól jár.” Dr. Chan

Dr. Chan és Dr. Knutsen az amerikai Loma Linda Egyetemen kutatói, egy követéses vizsgálatban már évekkel ezelőtt arra figyelmeztetettek, hogy milyen szoros kapcsolat van a napi folyadékbevitel és a szívbetegség kockázatának kialakulása között. 

vidamcsalad m

„Ha Ön nem iszik elegendő tiszta vizet, az éppen annyira káros lehet, mintha dohányozna” – jegyezte meg Dr. Chan, a vizsgálat vezetője.

A vizsgálatban húszezer 38 évnél idősebb, egészséges nő és férfi vett részt. Azoknál, akik nem ittak elegendő tiszta vizet, több mint 50%-kal nőtt a szívbetegség kockázata (246 személy halt meg koszorúér elégtelenségben). Azoknál pedig, akik tiszta víz helyett gyümölcslevet, kávét, szénsavas vagy egyéb italokat fogyasztottak, a férfiak esetében másfélszeresére, a nőknél két és félszeresére nőtt a kockázat. A kutatók rámutattak arra, hogy a vízen kívül minden más folyadék fogyasztása vízhiányhoz, dehidrációhoz vezethet.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy Ön nem fogyasszon ezekből az italokból! Csak arra hívjuk fel a figyelmét, hogy ezek az italok nem helyettesíthetik a tiszta vizet!

Áruházunkban Ön biztosan megtalálja a szükségleteinek megfelelő víztisztító berendezést.

Milyen vízre van szüksége a szervezetünknek?

Mit jelent a tökéletes víztisztítás?

Ha szétnézünk a víztisztító berendezések piacán nagyon sokféle márkával és műszaki megoldással találkozunk.
Gondoljuk át együtt, hogy milyen vízre van szüksége a szervezetünknek?

  1. Alacsony ásványi anyag tartalmú vízre: ivóvizünk csak akkor segíti a kiválasztást, ha nagy az oldóképessége, vagyis kicsi az ásványi anyag tartalma!
  2. Energetizált vízre: a strukturált, energiával feltöltött ivóvíz segíti energiaháztartásunkat és könnyebben beépül szervezetünkbe!

Alacsony ásványi anyag tartalom: ennek a feltételnek csak a fordított ozmózis és a desztillálás technikája felel meg. Minden egyéb szűréstechnika tisztít valamit, de ma, amikor egy egyszerű ellenállásméréssel megállapítható a szűrés hatékonysága, néhány másodperc alatt kiderül az igazság! Csak meg kell mérnünk a víz szárazanyag tartalmát szűrés előtt és után, és a két mérésekből máris látható a tisztítás mértéke és ezáltal a berendezés hatékonysága.

image00013 mMéréseink az mutatják, hogy az alacsony ásványianyag tartalmat és vele együtt a víz tökéletes tisztítását, csak ezzel a két technikával lehet elérni! A fordított ozmózis technika mechanikai szűrésen alapul. Az RO szűrő, 0.0001 mikronos áteresztőképességével csak a tiszta vizet engedi át, a többi anyagot automatikusan a lefolyóba öblíti. A desztillált víz is megfelel a leírt tisztasági kritériumnak, de fontos tudnunk, hogy a forralás, lepárlás során a víz elveszti azokat az energiákat, információkat amiket korábban a levegőben és a földben összeszedett! Dr. med Riedler ezt úgy fogalmazta meg: „a desztillált víz nem vitális, halott!”

A reverz ozmózis technika további előnye, hogy teljesen automata, nem igényel folyamatos karbantartást, míg a desztilláló berendezés kiskapacitású, lassú, szakaszos működésű és magas energiaigényű. Mi több, a desztillálót minden használat után szét kell szednünk, kitisztítani és „elmosogatni”.

Az energetizálásnak, a második feltételnek, csak a kémiai tisztítás után van értelme. Magyar gyakorlat, hogy különböző technikákkal igyekeznek a csapvizet energetizálni (Pi reaktor, Orgon készülék, víz aktivátorok stb.). Mindezek javítják a víz minőségét, de azért nem teljesen hatékonyak, mert a „baktériumtetemeket” és a vegyi anyagmaradványokat nem érdemes energiával feltölteni! Arról nem is szólva, hogy a klór nem öli meg, és a hagyományos szűrők nem távolítják el a vírusokat. Akkor miért adjunk nekik plusz energiát?

energetizaltvizreszecske b

Szakértők véleménye szerint, csak az igazán tiszta, a reverz ozmózissal vagy desztillálással előállított vizet érdemes energetizálni. Egy egyszerű, háromlépcsős energetizáló modul lényegesen magasabb energiaszintre emeli a tiszta vizet, mint a hagyományos Pi technika a csapvizet. Ma már rendelkezünk olyan energetizáló egységgekkel is, amelyek a tiszta vizet, a bizonyítottan gyógyító hatású lourdes-i vízhez viszonyítva is, magas energiaszinttel képes ellátni.

Összegezve: a fordított ozmózis technikája, vegyi eljárások nélkül, állandóan szabályos kristályszerkezetű tiszta vizet szolgáltat. Az egészséges, tiszta víz egy hihetetlenül költséges árú. Nincs annyi belőle, hogy vezetéken keresztül elpazaroljuk (gondoljunk arra, mennyi vizet használunk a vécé öblítésére, a mosogatáshoz, a mosáshoz vagy a locsoláshoz). Utópia ezért azt hinnünk, hogy vezetékeinkből, a szervezetünket támogató, tiszta ivóvizet tudunk csapolni!

Életfeltételünk, hogy ivóvizünket, testünk építő anyagát, sejtjeink fuvarozóját a legértékesebb tápanyagnak tartsuk! Aki felismeri a tiszta víz titkát, a valódi alternatívát jelentő ozmózis-átalakító technikával segíthet családján és önmagán. Ez a berendezés egy liter tiszta vizet 4-6 Ft-ból állít elő, ami nemcsak a legjobb termék, hanem olcsóbb is, mint más félmegoldások.