Hogyan működik az ozmózis elv a sejtjeinknél?

Gyakori probléma, hogy rosszat és keveset iszunk!

Szervezetünk az anyagcsere folyamatoknál, elsősorban a méregtelenítésnél alkalmazza az ozmózis elvet. Legkisebb alkotóelemünk a sejt méregtelenítése - salaktalanítása is így zajlik. Itt az ozmózis membrán, a félig áteresztő hártya a sejtfal.

Ha alacsony a sejten kívüli folyadéksűrűség, akkor a „hígabb” víz az ozmózis elv alapján könnyedén bejut a sejtünkbe és kimossa a feleslegessé vált salakanyagokat. Ez az ozmózis elven működő méregtelenítés!

Sajnos, ha a sejten kívüli folyadék sűrűsége magasabb, mint a sejt belsejében lévő sejtnedv koncentrációja, akkor az ozmózis elvű méregtelenítés nem jön létre! Sőt, a méregtelenítés helyett a sejtközi állomány vizet von el a sejtünktől, mert az ozmózis elv ebben az esetben is érvényesül, de nem a kívánt irányba! Ennek eredménye, hogy a sejtünk (szervezetünk) szomjazik, szaknyelven alulhidratálódik, ami a folyamat egyik része, a másik, hogy salakanyagait nem képes eltávolítani, így azok a sejten belül feldúsulnak, majd lelassítják, nehezítik működését. Úgy hívjuk: fáradságérzés!

Dr. Morell sokáig tanulmányozta -különböző koncentrációjú folyadékokkal- ezt a folyamatot, és vizsgálta a különböző ásványi anyag tartalmú ivóvizek szervezetünkre gyakorolt hatását. Úgy találta:

  • a 375 mg/l feletti ásványi anyag tartalom kifejezetten káros és lerakódásokat okoz,

  • a 150 mg/l felettieknek a kiválasztásra nincs pozitív hatása,

  • a 95 mg/l alatti ivóvizek segítik a kiválasztást,

  • a 60 mg/l alattiak nagyon jó méregtelenítik, salaktalanítják szervezetünket!

Megállapította, hogy a magas ásványi anyag tartalom kifejezetten káros a szervezetünkre nézve! A magas ásványi anyag tartalmú ivóvizek nem támogatják az ozmózis elvű méregtelenítést! Sőt, inkább megterhelik! Ezzel szemben az alacsony ásványi anyag tartalmú ivóvizek tökéletesen méregtelenítik a sejtjeinket!

Ha valaki magas ásványi anyag tartalmú vizet iszik, akkor e folyamat hasonlít egy szép ruha sáros vízben történő kimosásához! Nem kell látnokká válnunk, hogy elképzeljük az eredményt: a sáros vízben kimosott ruha nem lesz tiszta! Hasonlóan a sejtünk sem nem tud megtisztulni, ha nem jut alacsony sűrűségű folyadékhoz! Sejtnedveink koncentrációja (sűrűsége) kb.1025 – 1040 gramm/liter, ami kémiai szempontból megfelel, egy csipetnyi só és egy pohár teljesen tiszta víz elegye sűrűségének.

Ha belegondolunk a fenti tényekbe, beláthatjuk: ha sejtnedveink sűrűségétől „hígabb” folyadékot iszunk, akkor működik az ozmózis elvű méregtelenítés, de ha a „sűrűbb” folyadékot választjuk, akkor nem!

Ebben a helyzetben sejtünk vészjeleket küld: szomjazom! A jelzés a kisagyban jelentkezik, amit a napi stressz miatt, éhségérzetként értelmezünk. Majd eszünk, ahelyett, hogy innánk. Az eredmény: a mai egészségügyi helyzet! Pedig az orvoskutatók folyamatosan intenek: a napi gyakorlatunkban rosszat és keveset iszunk!

A vizeletünk színe jelzi hidratáltságunk fokát. Ha világos szalmasárga, akkor a hidratáltságunk megfelelő, de ez még nem jelenti automatikusan, hogy a méregtelenítésünk is jól működik, mert ennek feltétele az alacsony ásványi anyag tartalom! A fáradságérzés, a fejfájás, a bélproblémák, a bőrbetegségek, az érrendszeri megbetegedések mind, mind jelzik: nincs rendben a vízháztartásunk.

Ha dr. Morell táblázatát végiggondoljuk, rádöbbenünk: egészségünk legfontosabb jótevője: az alacsony ásványi anyag tartalmú TISZTA VÍZ! Igyunk a saját életünk megkönnyítése érdekében naponta 2,5–3 liter tiszta, alacsony ásványi anyag tartalmú tiszta vizet. Vegyük komolyan a vízkutatók üzenetét: „szervezetünk utcaseprője a tiszta víz!”